Home > Over De Kraanvogel > Leesvaardig

Lees...vaardig

Goed kunnen lezen is de basis voor alle leren, maar vormt ook het fundament voor de toekomst van onze leerlingen. Leesvaardigheid is de sleutel om te kunnen participeren in de maatschappij.

Een goede leesvaardigheid is bovendien belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, hun schoolloopbaan en hun zelfvertrouwen. Investeren in goed leesonderwijs zien wij als investeren in de kwaliteit van de samenleving.

Op De Kraanvogel wordt veel aandacht besteed aan leesonderwijs. 'Kilometers maken’ door veel te lezen wordt elke dag opnieuw gestimuleerd. De school heeft een ruim voorziene schoolbibliotheek, onderverdeeld in onderbouw en bovenbouw, waaruit de kinderen een leesboek kunnen kiezen. De kinderen starten elke ochtend in de klas met 20 minuten lezen. Op vrijdag is het 'Vrij-lees-dag'. Op deze dag mag er ook in studieboeken, strips of de Kidsweek gelezen worden. Vooral de Kidsweek is erg populair. Deze kinderkrant staat boordevol weetjes over kinderen, dieren, natuur en wetenschap enz. 

KinderzwerfboekenStation 'De Kraanvogel'.

De Kraanvogel heeft twee KinderzwerfboekenStations in beide hallen staan. Op nr. 22 staan voornamelijk prentenboeken en leesboeken t/m groep 4, op nr. 24 staan boeken voor groep 5 t/m 8. Rodayna uit groep 8 heeft hier het initiatief in genomen! Het lenen van Kinderzwerfboeken kost helemaal niks. Wel is het fijn wanneer je de boeken die je uit hebt weer inlevert bij een KinderzwerfboekenStation. 

Wat zijn zwerfboeken?

Zwerfboeken zijn van alle kinderen! Je neemt het boek mee naar huis en als je het uit hebt, laat je het weer verder zwerven. Je vindt ze op school, in de wachtkamer, op de kinderboerderij, in de trein, in een KinderzwerfboekStation of…

Je herkent zwerfboeken aan de sticker op de kaft. Op die sticker staat: Neem me mee! Je mag het gratis mee naar huis nemen en lezen. Als je het uit hebt, laat het dan weer zwerven. Dan kan een ander kind het ook lezen. Op de binnenkant van de kaft zit ook een sticker. Op deze sticker staat vaak een zwerfcode… Met die code kun je de zwerftocht van het boek volgen. Steeds als deze code ingevuld wordt op deze website, krijg je een mailtje en weet je waar het boek is. Wist je dat sommige boeken zijn gaan zwerven in Utrecht en nu al in Leeuwarden zijn? Waar zouden jou boeken heen kunnen zwerven?

website Kinderzwerfboek   Identiteit