Home > Karakteristiek Kraanvogel > Natuurlijk Kraanvogel

Natuurlijk Kraanvogel                                              

De Kraanvogel zet zich de komende jaren extra in voor natuurbeleving. De school staat in een groene wijk in Almere. Een deel van het schoolplein wordt onderhanden genomen en omgetoverd in een meer natuurlijke omgeving. De kinderen trekken er samen met de leerkracht vaker op uit om de natuur rondom de school te ontdekken.Via Stad&Natuur vinden er veel excursies plaats of worden er leskisten binnen de school gehaald.

NatuurWijs-school

De Kraanvogel is de eerste school in Almere die zich een NatuurWijs-school mag noemen. Wij volgen het NatuurWijs-programma van Staatsbosbeheer Almere met alle groepen van de school. De kinderen gaan 2 tot 4 keer per jaar onder begeleiding van Natuurwijs het bos in en krijgen daar de hele dag in de natuur en over de natuur les. 

Tijdens de natuurdagen van NatuurWijs ligt de nadruk op het beleven en ervaren van de natuur. De kinderen en de leerkracht gaan samen met een deskundige NatuurWijzer op pad. De NatuurWijzer heeft beroepsmatige kennis van de natuur en is uitgebreid getraind in didactische vaardigheden.

NatuurWijs sluit heel goed aan bij onze visie op ontdekkend leren. Kinderen leren veel meer door iets zelf te ontdekken met alle zintuigen, zodat het een echte belevenis wordt. De kinderen kunnen de natuur zien, voelen, horen, ruiken en zelfs proeven. De NatuurWijsdagen worden op maat gemaakt en sluiten aan bij de kinderen, de leerdoelen, de natuurmethode van school, het seizoen en het natuurgebied.

In de natuur zijn heeft een positief effect op de algemene ontwikkeling van kinderen. Kinderen die veel in de natuur zijn:

  • kunnen beter omgaan met stressvolle gebeurtenissen
  • overwinnen hun angsten en verleggen hun grenzen
  • kunnen zich beter concentreren
  • zijn in beweging en blijven makkelijker op een gezond gewicht
  • voel zich verbonden met de natuur, nu én later

Groente- en fruitdag 

Op De Kraanvogel is 'woensdag groente/fruitdag' ondertussen een begrip. Op deze dag verwachten wij dat kinderen een super gezond 10-uurtje meenemen naar school. We zien langzaam maar zeker ook op de andere dagen een verschuiving naar een gezonder 10-uurtje.   

NatuurwijsLeskrachtStad&Natuur Almere