Home > Karakteristiek Kraanvogel > Verdriet ondersteuning

Verdriet 

Het is een onderdeel van ons leven waar we liever niet al te lang bij stil willen staan.... het verliezen van een geliefd iemand. Hoewel we onze kinderen daar graag ver van zouden houden, hoort verlies bij het leven. Voor kinderen is het eerste verlies vaak een geliefd huisdier. Dát heeft soms al een enorme impact. Wat we ons vaak niet realiseren is dat een scheiding en/of verhuizing ook verlies en verdriet met zich meebrengt bij kinderen.

          

Scheiding

Bij ons op De Kraanvogel merkten we op dat ruim een vijfde deel van onze kinderen met verlies te maken krijgt. Zoals elke school hebben wij een rouwprotocol maar dat dekt eigenlijk alleen de stappen in geval van overlijden. De afgelopen jaren hebben een aantal collega's een opleiding voor Rouw-en Verliescoach gevolgt. Op dit moment is juf Jolanthe onze R&V-coach. Juf Jolanthe is er niet alleen voor kinderen die een overlijden hebben meegemaakt maar juist ook voor kinderen die te maken krijgen met een scheiding of verhuizing. 

Verwerking

In een gesprekkencyclus, op een speelse, laagdrempelige manier leert juf Jolanthe de kinderen beter om te gaan met hun emoties. Juf Jolanthe maakt gebruik van een grote landkaart met gevoelens, duplopoppetjes waar kinderen hun verhaal mee uit kunnen beelden en van schatkistjes vol mooie herinneringen. Want ook die zijn er!

De eerste groep is van start gegaan en hoewel het soms maar kleine stapjes zijn die gemaakt worden, elk stapje is een eindje verder op weg om verdriet maar ook boosheid een plekje te geven.Wilt u hier meer over weten dan kunt u dit bij de leerkracht van uw kind aangeven of het gesprek met juf Jolanthe aangaan.

Tsuru Toppers